Koripallo

Koripallo on urheilulaji ja pääasiassa sisällä pelattava pallopeli, jossa kaksi joukkuetta pelaa toisiaan vastaan. Koripallo on kontaktilaji, mutta taklaukset eivät ole sallittuja. Tarkoituksena on yrittää saada pisteitä heittämällä pallo kentän päädyissä olevan ympyränmuotoisen renkaan läpi koriin (yläkautta) ja puolustaa omaa koria vastustajilta tekemättä virheitä.

Koripallo on lähtöisin USA:sta jossa sen kehittäjänä pidetään James Naismithiä ja ensimmäisen ottelun kerrottaan pelattaneen 1892. Olympialaisissa laji on ollut vuodesta 1936. NBA perustettiin 1946. Suomeen laji saapui Vilho Nuorevan mukana 1020-luvun lopussa Kööpenhaminasta.

Suomalainen koripallo on raivannut pikavauhtia tiensä suomalaisten penkkiurheilijoiden sydämeen. Koripallon EM-kisoissa vakuuttavasti esiintynyt Susijengi on aiheuttanut paikoin jopa hurmosta. Siinä sivussa kisoissa on syntynyt myös uusi suomalainen supertähti: Lauri Markkanen.

Nykykoripallo nopeiden pelaajien peli 

Valmentajana MM-pronssia ja FIBA Euroopan Cupin mestaruuden saavuttanut Henrik Dettmann näkee nykykoripallon pitkälti sinä vastaan minä -pelinä. 

– Koripallo on nopeiden pelaajien peli. Nopeus on tosin vain yksittäinen tekijä, mutta nykypäivänä pelaajan pitää olla kentällä todella nopea. Tällä en tarkoita pelkästään fyysistä nopeutta, vaan myös älyllistä nopeutta – reagointia kentällä. Tilanteiden ennakointi ja sijoittuminen kentällä on tärkeää ja tämä vaatii myös yläkopan nopeaa reagointia, Dettmann selvitti. 

LeBron James

Yhä ennätyksiä toisensa perään Los Angeles Lakers -joukkueessa rikkova tähti on monien mielestä kaikkien aikojen paras koripalloilija Michael Jordanin ohella. James on voittanut NBA:n mestaruuden kolme kertaa, ja hänet on valittu kolme kertaa finaalien parhaaksi pelaajaksi. Hänet on valittu peräti 15 kertaa NBA:n tähdistöotteluun.