F1

Kisoja ajettiin alun alkaen Grand Prix -autokilpailuina. Eurooppaan sarja rantautui 1920-1930 luvuilla. Toisen maailmansodan takia koko toiminta kuitenkin keskeytyi, vaikka tätä ennen oltiin suunniteltu maailmanmestaruussarjaa. Virallisesti päästiin aloittamaan vuonna 1947 ja ensimmäinen Formula 1 -sarjan kisa MM-sarjassa ajettiin 1950. Aluksi mukana oli italialaisia autonvalmistajia, kuten Alfa Romeo ja Maserati, sekä ranskalainen Talbot ja brittiläinen BRM.

FIA Formula One World Championship eli Formula 1 tai F1 on vuonna 1950 perustettu rata-autourheiluluokka, jonka kilpailutoiminta käynnistyi virallisesti samaisena vuonna. Yleisesti sarjaa pidetään moottoriurheilun yksipaikkaisten varsinaisten kilpa-autojen kansainvälisen tason korkeimpana kilpaluokkana. Formula 1 -luokan vuosittainen maailmanmestaruussarja koostuu vuoden aikana eri puolilla maailmaa ajettavista Grand Prix -kilpailuista. Formula 1 -sarjassa kilpaillaan sekä kuljettajien että valmistajien maailmanmestaruudesta. Formula 1 -sarjan järjestää kansainvälinen autoliitto FIA (Fédération Internationale de l’Automobile). Nimi Formula 1 tulee kansainvälisen kilpa-autoilun ylimmälle tasolle laaditusta säännöstöstä (formula), joka määrittää esimerkiksi moottorin enimmäistilavuuden.

1960-luku

1960-luvulla keksittiin sijoittaa moottori auton takaosaan, jolloin painopiste saatiin alemmaksi ja ohjattavuus parani. Vuonna 1962 Porsche tuli mukaan, mutta vetäytyi yhden kilpailun voitettuaan. Samana vuonna Lotus esitteli monokokkityyppisen autonsa, jota pidettiin moottorin taakse sijoittamisen kaltaisena läpimurtona.

1970-luku

1970-luvun vaihteessa alettiin kisoissa nähdä ensimmäisiä sponsoreita. Samaan aikaan autot saivat myös siipiä ja muita ilmanohjaimia pidon parantamiseksi. 1970-luvun puoliväli oli Ferrarin ja Niki Laudan menestyksen aikaa. Vuonna 1976 Lauda ajoi vakavan kolarin, josta hän selvisi vain niukin naukin. Hän kuitenkin palasi nopeasti menestykseen.

1970-luvun loppupuoli oli turbojen ja downforcen aikaa. Ensimmäinen turbomoottorit formuloihin tuonut talli oli Renault. Turbomoottorit olivat tehokkaampia, mutta kalliita. Ne jakoivat lajin kahtia, ja kiistat johtivat jopa kilpailujen peruuttamiseen.