eSports

Elektroninen urheilu eli e-urheilu on videopelien pelaamista kilpailullisesti. Tavallisimmat kilpapelit ovat tietokoneella tai konsolilla toimivia viihdepelejä, jotka jakautuvat useampaan alalajiin eli genreen.

Urheilu syntyy kilpailemisesta

Elektronista urheilua voi harrastaa kuka tahansa, joka käyttää tietoteknistä pelilaitetta pelatakseen joko yksin, tarkoituksenaan kehittää itseään, tai pelatakseen toisen henkilön kanssa lähiverkossa, pelikonsolilla tai Internetin yli. Kilpapelaamisesta on kyse, kun pelaajat pelaavat toisiaan ja pelin luomaa haastetta vastaan kilpailullisessa tilanteessa. Kilpapelaamista voikin harrastaa lähes millä tahansa elektronisella pelillä, mutta ammattimainen pelaaminen on toistaiseksi keskittynyt vain muutamien, pelaajamääriltään suurten pelien ympärille. Kaikki pelaaminen ei ole e-urheilua, vaan harrastamisesta tulee urheilua siinä vaiheessa, kun aletaan kilpailla tavoitteellisesti muita vastaan.

Elektronisen urheilun historia

Digitaalinen pelaaminen juontaa juurensa 1950-luvulle, kun jo olemassa olevia pelejä, kuten shakki, ruvettiin digitalisoimaan. Pelit kehittyivät vuosikymmenten aikana arkadehalleissa pelattavista kolikkopeleistä lopulta kotitietokone- ja konsolipeleiksi. Digitaalisen pelaamisen alkuajoista lähtien pelaajat ovat kilpailleet toistensa kanssa. Ensimmäiset askeleet kohti nykymuotoista elektronista urheilua kuitenkin otettiin, kun pelaajien suorituksista alettiin 1980-luvun alussa pitämään erilaisia kansallisia sijoituslistoja. Internetissä leviävien listojen avulla pelaajat pystyivät vertailemaan tuloksiaan helpommin, ja kilpailu muuttui totisemmaksi. Kaupalliseksi turnauspelaamiseksi pelaaminen muuttui 1990-luvulla, kun pelialan yritykset kiinnostuivat kilpailullisesta pelaamisesta. Esimerkiksi Nintendo järjesti NES-pelikonsolillaan omien peliensä maailmanmestaruuskisat Yhdysvalloissa vuonna 1990.

eSports ammattilaiseksi opiskelemalla

eSports ammattilaiseksi opiskelemalla voi tähdätä Suomessakin, samassa koulussa, jossa opiskelijat voivat opiskella vaikka maatalouslomittajiksi.

Viimeisten vuosien aikana ilmiömäisesti kasvanut eSports on luonut lukuisista suomalaisistakin virtuaaliurheilutähtiä. Nämä virtuaaliurheilijat täyttävät jättimäisiä stadioneita, saavat ehdokkuuksia Urheilugaalaan ja erityisesti näyttävät suuntaa meidän tulevaisuudelle.

Tampereella sijaitseva Ahlman opisto kouluttaa nuoria ja miksei myös vanhempiakin virtuaaliurheiluun, samoin kuin Vierumäellä koulutetaan nuoria samalla, kun nämä kykenevät harjoittamaan omaa urheilulajiansa.

Ahlmanin ero kuitenkin Vierumäkeen on se, että täällä keskitytään nimenomaan eSportsiin. Kyseisestä opinahjosta on noussut ainakin kolme huippunimeä suomalaisten kärkipelaajien joukkoon, jotka nyt niittävät mainetta Suomen rajojenkin ulkopuolella.

Tämän eSports linjan tavoitteena on kehittää opiskelijaa kilpapelaajana ja myös sen, mitä pelaaja tulee tarvitsemaan pelitaitojen lisäksi menestyäkseen.

eUrheilu jatkaa kasvuaan myös 20-luvulla

eSports nousevana trendinä on varmasti jatkossa mukana, samoin vedonlyönti ja kaikki mitä pelimaailmoissa tapahtuu.

eSports lajina kiehtoo monia tänä päivänä. Kuten jo sanoimmekin, arvioiden mukaan se saattaa tulevaisuudessa ylittää jopa jalkapallon katsojamäärät. Aivan ilmaiseksikaan tätä ammattia ei tarvitse suorittaa, sillä on arvioitu, että virtuaaliurheilun tuotot tulevat nousemaan kolmeen miljardiin euroon neljän vuoden päästä.

Kyseisen lajin kiehtovuudesta kertoo myös se, että tänä päivänä eSports täyttää suuretkin stadionit yleisöllä ja esimerkiksi Olympiakomitea on pohtinut lajin lisäämistä näytöslajiksi Pariisin olympialaisiin vuonna 2024. eSports ammattilaiseksi opiskelemalla nouseminen voisi tarkoittaa siis myös paikkaa Suomen olympiajoukkueessa mahdollisesti.

Ilmiömäisen suureksi eSports on kasvanut vain muutaman vuoden aikana ja sen huomaa parhaiten vertailemalla pelaajille tarjottavia palkkioita. Viisi vuotta sitten Dota 2 International -turnauksen palkintopotissa komeili 5 miljoonaa euroa, kun viime vuonna palkintopotti oli kohonnut 20 miljoonalla eurolla.

Tulevaisuuden ammatit

eSportsin ammattilaiseksi opiskelemalla ei ole voinut nousta kovinkaan useiden vuosien ajan, vaan tuore ilmiö ja digitalisoituminen on mahdollistaneet Suomenkin rajojen sisälle lukuisia uusia ammatteja. Siinä missä 10 vuotta sitten pohdittiin, voiko pokeria pitää ammattina, ei tänä päivänä eSports tähtien alaa kyseenalaisteta juuri lainkaan.

Esports joukkueita ja niiden omia organisaatioita voi hyvin verrata vaikka perinteisen urheilulajin joukkueeseen, sanotaan vaikka yhdysvalloissa olevan NHL:n jääkiekkojoukkue. Organisaatio palkkaa pelaajat ja luo sopimuksen heidän välilleen. Pelaajat harjoittelee, viettää aikaa joukkuetovereiden kanssa sekä pistää kaiken peliin ja tässä tapauksessa kirjaimmellisesti. Organisaatio saa rahaa sponsoreilta sekä mahdollisista turnausvoitoista kun taas sponsori saa jälleen kerran näkyvyyttä ja nimeä itselleen.

Nämä kaikki uudet digitalisoitumisen myötä syntyneet alat vaikuttavat suoraviivaisesti Suomen työllisyysasteeseen, sillä uusia koulutuksia ja ammatteja luodaan runsaasti virtuaalimaailmaankin. Jokaisella alalla sinä voit kuitenkin vaikuttaa omaan työllistymiseesi olemalla paras, kuten myös eSportsissa.